Asy999
Модератор
- Реакции
- 17 564
- Баллы
- 499
- Меценат
- Автор темы
При закапываніи кладовъ.
Сыпля деньги въ яму, закапывающій приговариваетъ: «Чорте, чорте, на тобѣ гроши!»
Заклинаніе кладовъ.
При закапываніи произносятъ: «Чыя рука загребує, нехай тая й одгребує!»
Загубивши що.
«Чорте, чорте, на твоє, вôддай моє!»
Щобъ кваша була краща.
Затерши квашу, кажуть:
«Нехай же йде Грекъ зъ винами, зъ пивами, та въ нашу квашу!»
.Якъ золять платьтя.
«Золись, золись! на бôльше не надѣйсь!»
Тожъ.
Якъ золять платьтя, то выходять на дворъ и кличуть: «Цуцу, бѣлый!» щобъ бѣле було.
Щобъ горобци соняшникôвъ не ѣли.
Треба зъ сією примовкою оббѣгти голому у ночи грядкы, тримаючи въ рукахъ паляницю забудьку, що зъ усёго печева сама осталася въ печи забута:
«Якъ не може по свѣту голе ходити, щобъ такъ не могли горобци соняшникôвъ пити!»
Щобъ огурки густо въязались въ огудынѣ.
На Царя Констянтина и Олены (21-го Мая), побачивши первый цвѣтъ на огуркахъ, або на гарбузахъ, примовляють такъ, перевъязуючи червоною жичкою, зъ пояса высмыкненою: «Якъ густо сей поясъ въязався, щобъ такъ и мои огурочки густо въязались въ огудинѣ!»
Щобъ морозъ пересѣвся.
Якъ великый морозъ, треба наличитя 12 лысыхъ, примовляючи за кожнымъ:
«Пересядься, морозе!»
На дванадцятого лѣсной морозъ и пересядетьця.
Кличуть мороза.
Ha кутю: «Морозе, морозе, йди кутю ѣсти!»
.Щобъ морозъ не йшовъ на хлѣбъ.
«Не йди, морозе, ни на жито, ни на пшеницю, ни на яку пашнию!»
.Тежъ.
«Дощику, дощику, наварю я борщику: будемъ борщикъ ѣсти, перестанемъ кисти!»
Щобъ дощъ не йшовъ.
«Не йди, дощику, дамъ тѣ борщику, поставлю на дубонцѣ, прилетять тры голубоньци, та вôзьмуть тя на крылонька, занесуть тя въ чужиноньку!»
.Дo сонця.
Во время дождя дѣти взываютъ солнце:
«Зôйди, зôйди, сонечко, на Попове полечко, на бабыне зêльлячко, на наше пôдвôрьячко!»
Призываніє весны.
«Ой вылынь, вылынь, гоголю! вынеси лѣто зъ собою, вынеси лѣто, лѣтечко и зеленее житечко, хрещатенькій барвиночокъ и запашненькій василёчокъ!»
До воды.
«Мати вода, мати вода, мати водиця!... ухъ, ухъ, мати водиця!» Якъ купають дѣтей, a вода холодновата, то щобъ вони не боялись, ци слова примовляють, або й само якъ купаєтьця.
Дѣтвора лѣзучи въ воду.
«Чортокъ; чортокъ, не ламай кôстокъ! Ты зъ воды, a я въ воду!»
Тежъ.
«Чортокъ, чортокъ, не поличи моихъ кôстокъ!»
Сыпля деньги въ яму, закапывающій приговариваетъ: «Чорте, чорте, на тобѣ гроши!»
Заклинаніе кладовъ.
При закапываніи произносятъ: «Чыя рука загребує, нехай тая й одгребує!»
Загубивши що.
«Чорте, чорте, на твоє, вôддай моє!»
Щобъ кваша була краща.
Затерши квашу, кажуть:
«Нехай же йде Грекъ зъ винами, зъ пивами, та въ нашу квашу!»
.Якъ золять платьтя.
«Золись, золись! на бôльше не надѣйсь!»
Тожъ.
Якъ золять платьтя, то выходять на дворъ и кличуть: «Цуцу, бѣлый!» щобъ бѣле було.
Щобъ горобци соняшникôвъ не ѣли.
Треба зъ сією примовкою оббѣгти голому у ночи грядкы, тримаючи въ рукахъ паляницю забудьку, що зъ усёго печева сама осталася въ печи забута:
«Якъ не може по свѣту голе ходити, щобъ такъ не могли горобци соняшникôвъ пити!»
Щобъ огурки густо въязались въ огудынѣ.
На Царя Констянтина и Олены (21-го Мая), побачивши первый цвѣтъ на огуркахъ, або на гарбузахъ, примовляють такъ, перевъязуючи червоною жичкою, зъ пояса высмыкненою: «Якъ густо сей поясъ въязався, щобъ такъ и мои огурочки густо въязались въ огудинѣ!»
Щобъ морозъ пересѣвся.
Якъ великый морозъ, треба наличитя 12 лысыхъ, примовляючи за кожнымъ:
«Пересядься, морозе!»
На дванадцятого лѣсной морозъ и пересядетьця.
Кличуть мороза.
Ha кутю: «Морозе, морозе, йди кутю ѣсти!»
.Щобъ морозъ не йшовъ на хлѣбъ.
«Не йди, морозе, ни на жито, ни на пшеницю, ни на яку пашнию!»
.Тежъ.
«Дощику, дощику, наварю я борщику: будемъ борщикъ ѣсти, перестанемъ кисти!»
Щобъ дощъ не йшовъ.
«Не йди, дощику, дамъ тѣ борщику, поставлю на дубонцѣ, прилетять тры голубоньци, та вôзьмуть тя на крылонька, занесуть тя въ чужиноньку!»
.Дo сонця.
Во время дождя дѣти взываютъ солнце:
«Зôйди, зôйди, сонечко, на Попове полечко, на бабыне зêльлячко, на наше пôдвôрьячко!»
Призываніє весны.
«Ой вылынь, вылынь, гоголю! вынеси лѣто зъ собою, вынеси лѣто, лѣтечко и зеленее житечко, хрещатенькій барвиночокъ и запашненькій василёчокъ!»
До воды.
«Мати вода, мати вода, мати водиця!... ухъ, ухъ, мати водиця!» Якъ купають дѣтей, a вода холодновата, то щобъ вони не боялись, ци слова примовляють, або й само якъ купаєтьця.
Дѣтвора лѣзучи въ воду.
«Чортокъ; чортокъ, не ламай кôстокъ! Ты зъ воды, a я въ воду!»
Тежъ.
«Чортокъ, чортокъ, не поличи моихъ кôстокъ!»